Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Tak nevim

1. 9. 2011 11:56
Jenže proč ne

proč nevyužít té starostlivosti našeho Státu o vše možné i nemožné.Hloupý kdo dává a hloupější kdo nebere.Někomu se to může zdát jako pakatel,ale v detailu je ukryt dábel.Tento článek a mnoho jiných před ním,mě utvrzuje v mém přesvědčení,že stojíme u vzniku nového náboženství jehož jméno budiž STÁT.Takže pryč se starými modlami a klanme se před novým Státem,tedy postaru Bohem.

0 0
možnosti
L

legendaryboy

1. 9. 2011 7:53
Trochu nesouhlasim

Vystudoval jsem v exaktni vede a pracuji v exaktni vede a predstavte si ze s vami tak trochu nesouhlasim. Exaktni veda je nekdy az moc zahloubana do svych paradigmatickych modelu ze prehlizi sirsi "nahled" nad tim "jsoucnem" jak rikate a pak si ani neuvedomuje ze to co zkouma a dokazala muze byt prave a jen novy model, nove paradigma se vsemi dusledky jako treba anomaliemi ktere se zacnou casem kupit. Tim chci naznacit ze prirodni vedy samy o sobe diky paradigmatickemu principu maji i jine nez exaktni matematicke rozmery a spolupodili se na nich prave i jine vedni discipliny jako psychosocialni vedy atd. Pokud neverite staci otevrit knihu Struktura vedeckych revoluci. ;-)

1 0
možnosti
AR

ttata

1. 9. 2011 13:44
Re: Trochu nesouhlasim

vůbec nechápu váš příspěvek

( jsem pokrývač co vám spraví střechu až vám ulítne po vichřici :-):-) )

0 0
možnosti
X

xs123

31. 8. 2011 11:51
Chtělo by to zažádat o grant

na podporu výzkumu a obsurdních výzkumných projektech a ústavech. kdo do toho půjdete se mnou? Nebo že by autor pan Kocour?Přihlaste se na xs123@seznam.cz

0 0
možnosti
ZK

SID09

31. 8. 2011 12:12
Re: Chtělo by to zažádat o grant

Vzhledem k tomu, že jsem se podílel na několika šílených dotačních titulech, který zaštiťovaly vědecké kapacity letitého ústavu VŠ,   mohu potvrdit, že i mnohé vědecké úkoly s relativně normálním názvem, jsou ve své podstatě šílené, neboť výstupy jsou dávno známé.!! Nicméně stát to platí, tak proč by si páni profesoři a jejich spřátelené osoby, či firmy nepomohli. !!;-)

0 0
možnosti
VS

Astaroth

31. 8. 2011 11:12
betonove hradby kolem zeleznic

Tyhlety vyzkumy nekomu udelaji radost, vydany jako publikace, treba to baroko by mne zajimalo.

Ale takove hradby kolem trati, aby cestujici lide nevideli z vlaku, to nedelali ani ve Stalinskem rusku, tam "jen" sazeli kolem zeleznic kroviny.

Navic hradby samozrejme stoji miliardy. Napadlo mne, nemaji-li primarne vojenske vyuziti pri obrane velkych mest, takove obehnani Benesovske trati kryje dokonale Prahu pred utokem z jihovychodu.

0 0
možnosti
X

xs123

31. 8. 2011 10:52
Státní podpora výzkumu

vede k rozhazování a k podpoře projektů podle toho, kdo je s kým kamarád. Žádný úředník ani jiný "hodnotitel" nedovede objektivně zhodnotit důležitost "budoucího výzkumu". Nejlepší způsob "řízení" výzkumu je založení nadace. Kdysi to tak dělali různí mecenáši. Věnovali obvykle slušné peníze na zřízení nadace, a přesně ustanovili, kolik peněz se bude investovat, kolik půjde na odměny, kolik tam a kolik jinam. Tak funguje síť výzkumných ústavů v Německu, firma Bosch, univerzita Harvard. Anebo umožnit a také poněkud tlačit soukromé firmy k tomu, aby výzkum sponzorovaly přímo - dovolit jim např., aby sponzorování výzkumných projektů si mohli odečíst přímo z daní. Výrobní firmy dokážou líp odhadnout, jaký výzkum má smysl a co nefunguje anebo je zastaralé. A výsledky výzkumu by byly jejich majetkem. Ten systém, co je teď, že rozhodují úředníci a jacísi hodnotitelé a kvalita se hodnotí podle publikací a podobných papírových výstupů, je špatně, nefunguje a k ničemu nepovede.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

31. 8. 2011 11:29
Re: Státní podpora výzkumu

no jo, ale uživilo by se tak daleko míň lidí

0 0
možnosti
C

certik_bertik

30. 8. 2011 17:06
sice

máte pravdu to bezesporu, ale pokud se přesunete do oboru těch exaktních věd tak zjistíte, že to o moc lepší není ani tam, takže by se dalo šetřit plošně

0 0
možnosti
X

xs123

31. 8. 2011 9:55
Re: Přesně

např. jeden "špičkový sopukromý výzkumný ústav", žijící téměř výlučně ze státních grantů a grantů EU zkoumá mechanické vlastnosti cukrové třtiny po zmazení ( pevnost atd.). Nejnovější inestice do této firmy je půl miliardy na takovou malou továrnu, která bude dozajista sloužit jen a pouze výzkumu - oceli.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

30. 8. 2011 17:06
co dodat?

R^

Ale pokud můžu malou reklamu - ono je to možná nutné:

http://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/c/204862/Proc-potrebujeme-mesta-na-Mesici-a-Marsu.html

0 0
možnosti
VT

kykor

30. 8. 2011 16:30
..

jako bývalý student filosofie a religionistiky, souhlas a karma

0 0
možnosti
VT

kykor

30. 8. 2011 16:34
Re: ..

reda souhlas, až na tu politologickou práci, i když si dovedu představit, kam ty love šly :-)

0 0
možnosti
MB

buxus

30. 8. 2011 16:29
Karma a naprostý souhlas

Značná část adeptů na vysokoškolské studium chce studovat jaksi bez námahy (a hlavně bez matematiky), což potom vede ke studiu oborů, které (jak trefně podotkl pan Nárožný) jsou "povídáním o povídání". Bohužel celý vysokoškolský systém tomu vychází vstříc a tak vyrábí nadbytek odborníků v oborech, kde už poptávka po místech vysoce převyšuje nabídku. Tím se logicky vytváří tlak na státní finance - ať již jde o granty, či zaměstnávání takových přebytečných odborníků  (soukromá firma je zaměstná jen těžko). Na druhé straně chybí lidé v technických oborech. Ale není to jen rozpor mezi technikou a humanitními vědami. Problém je i jinde. Kupříkladu adeptů na studium stomatologie je dost, ale protože jde o velmi finančně nákladné studium (ve smyslu zatížení rozpočtu vysokých škol), je čistě z ekonomického hlediska stejné vyrobit pět psychologů namísto jednoho zubaře. jen potom až nás bude bolet zub, půjdeme k psychologovi, aby nám tu bolest rozmluvil...

0 0
možnosti
X

xs123

31. 8. 2011 10:13
Re: Karma a naprostý souhlas

Na technické obory se díky tomu, že tam tzv. berou vše, poněvadž o technické obory není zájem, potom jdou s prominutím úplní tupci, a co horšího - oni školu uchodí, potom zůstanou na doktorát, kde se opět neprovádí žádný  výběr, takže na doktorát zůstávají kolikrát ti nejhloupější z ročníku, a nakonec - tam zůstanou učit. Dnešní mladí asistenti neumí psát, neumí mluvit, jenom umí opakovat to, co se naučili nazpaměť.

0 0
možnosti
PH

petrph

30. 8. 2011 16:07
jak je vidět

Tak to  ti filozofové, uměnovědci, filmoví  teoretici  či kulturologové zase asi tak úplně nezaměstnaní a bez prostředků nejsou, když je stát na dotacích a výzkumech tak dobře platí. Ve kterém zaměstnání si za plácání podobných nesmyslů (což se dá třeba stihnout za pár víkendů systémem Copy Paste)  vyděláte za rok třeba dva a půl melounu. Takovej začínající inženýr nebo IT specialista by byl možná vděčnej i za těch 745 000 ...:-)

Takže až bude chtít dítě na školu, ta jedině sociologa, filozofa, uměnovědce, či kulturologa, ať se má dobře a v práci se moc nepředře...:-)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

5. 9. 2011 21:04
Re: jak je vidět

až nebude mít elektřinu protože nebude kdo by uměl obsluhovat elektrárnu tak mu ty statisíce korun budou platné... když nikdo bez energie nevypěstuje dost jídla pro všechny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 14210x
Just blogging...

Seznam rubrik